In de media

Selectie Longlist Klasseprijs

13/11/2020 De longlist voor de Klasseprijs 2020 is bekend.  De prijs, een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs, bekroont de sterkste inzending gerelateerd aan onderwijs. De scripite van Steff Nellis, getiteld 'Uit de locker!': Een studie naar de implementatie van Queer onderwerpen in het secundair onderwijs, werd samen met 9 andere proeven geselecteerd.  

Bij deze editie van de Klasseprijs ontving Scriptie vzw 76 inzendingen. Klasse, het communicatieplatform voor onderwijs in Vlaanderen, bekroont de sterkste onderwijsscriptie met een prijs t.w.v. 1.000 euro en redactionele aandacht voor het desbetreffende onderwerp via de Klasse-kanalen.

Welke student de prijs in de wacht sleept, wordt onthuld tijdens de uitreiking op 17 december. 

Publicatie in Fons: Tijdschrift voor Vlaamse leerkrachten Nederlands 

De bijdrage van Sofie Moors en Steff Nellis is te lezen in Fons 11: https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2020/09/fons_6_1_moors_nellis.pdf 

Artikel verschenen in Het Belang van Limburg, 11/01/2020. Online toegang op: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200110_04801039/leerkrachten-ervaren-nog-steeds-drempel-om-uit-de-kast-te-komen 

"Sofie Moors: 'Er bestaat veel materiaal dat leerlingen kan begeleiden die kampen met hun geaardheid. Maar informatie over hoe je als leerkracht kan omgaan met je eigen seksualiteit is erg beperkt.' 'Ik ben zelf homo en na dit jaar sta ik ook voor de klas', zegt Steff Nellis. 'Ik heb me ook al afgevraagd hoe ik ermee zal omgaan: moet ik open zijn over mijn geaardheid of moet ik die net verzwijgen om niks uit te lokken?' Nellis en Moors interviewden zeven homoseksuele, mannelijke leerkrachten, vier van Antwerpse en drie van Hasseltse scholen. 'Het waren vooral positieve verhalen', zegt Nellis. 'In die zin stelde het me wel gerust. (lacht) Een enkeling is wel eens uitgescholden op de speelplaats. Heel erge pestverhalen hebben we nog niet gehoord, al ben ik er wel van overtuigd dat die er ook zijn.'"


Artikel verschenen op ZIZO: https://zizomag.be/binnenland/minidocumentaire-homo-universalis-leerkracht-en-homo-wat-nuArtikel verschenen op de website Be Out: https://www.beout.be/2020/01/11/video-mag-een-leerkracht-in-het-vlaams-onderwijs-openlijk-homo-zijn/ 

"De video geeft een realistisch beeld van hoe divers LGBT+-leerkrachten zijn. Niet iedereen wil een rolmodel zijn en dat hoeft ook niet. Wat me wel opviel is dat quasi alle leerkrachten hun coming out pas deden als er expliciet naar gevraagd werd. Het feit dat ze bewust nagedacht hebben of ze er al dan niet over willen praten, bewijst dat er nog een stigma is over seksuele oriëntatie in het onderwijs. Het is iets waar je als hetero en cis leerkracht nooit over moet nadenken. Dit duidt op de noodzaak aan blijvende voorlichting en als voor een schoolbeleid over gender en seksuele diversiteit, zowel voor leerlingen en leerkrachten."


We zijn erg blij dat ook de Universiteit van Antwerpen ons project deelde via social media: In de politiek:

Ook uit politieke hoek kwam reeds reactie: Vlaams volksvertegenwoordigster Sihame El Kaouakibi (Open Vld) deelde onze website via Twitter en samen met Thijs Verbeurgt, voorzitter van sp.a Antwerpen, hadden we een gesprek met diens partijleden en volksvertegenwoordigers Hannelore Goeman (onderwijs) en Maxim Veys (gelijke kansen). Dit leidde tot een commissievergadering op donderdag 15 oktober 2020. Een verslag daarvan is te vinden via deze link: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1427945/verslag/1433638.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin