Onderzoek

Vooral in Nederland gebeurde er veel onderzoek naar homoseksualiteit in het onderwijs. Klik hier voor meer informatie en rapporten. Enkele meer recente publicaties:  

Boris van Arnhem (2017), Als ze er maar niet mee te koop lopen. Onderzoek naar het leefklimaat van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de gemeente Oss, Oss.

Onderwijsinspectie (2016), Omgaan met seksualiteit en seksuele diversiteit. De Meern/Den Haag. 

Schouten, M; Kluit, M. (2017),  Niet langer een keuze. Praktijken en factoren die bij leerlingen respect voor seksuele diversiteit bevorderen, Utrecht.

Oudere onderzoeken brachten dezelfde problematieken in kaart: 

H. de Graaf e.a. (2003), Beter voor de klas, beter voor de school. Werkbeleving en gezondheid van homo- en biseksuele mannen en vrouwen in het onderwijs, Utrecht. 

Dit onderzoek zoekt antwoord op de vraag welk beleid effectief is om het welbevinden van homo-, lesbische en heteroseksuele docenten te bevorderen. Conclusie: álle docenten voelden zich een stuk prettiger op scholen met een 'diversiteitbeleid'. 

'Gewoon Anders. Acceptatie van homoseksualiteit in Nederland' (2010), Den Haag.

Onderwijsinspectie (2009), Anders zijn is over iedereen. Gesprekken met schoolgaande jeugd van hetero- en homoseksualiteit, Utrecht. 

Onderwijsinspectie (2009), 'Weerbaar en Divers. Onderzoek naar seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid in het onderwijs, Utrecht. 


Ook in België wordt de laatste jaren echter meer ingezet op onderzoek:

In 2016-2017 deed çavaria een enquête naar het Vlaamse LGBT+ schoolklimaat: https://www.cavaria.be/enquete-schoolklimaat 

De website School uit de kast biedt eveneens interessante informatie en praktijkgericht materiaal: https://www.schooluitdekast.be 

UNIA deed in 2018 nog onderzoek naar diversiteit aan de hand van het Barometerproject. De resultaten zijn opgenomen in een zeer recente publicatie: https://www.unia.be/files/Documenten/Publicaties_docs/1210_UNIA_Barometer_2017_-_NL_AS.pdf 

Een van de actiedomeinen van UNIA is overigens onderwijs: https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/onderwijs 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin